
Memorandumul de la Bologna
Un angajament public pentru democraţie şi transparenţă
Grupul de Dialog 2024 (GD2024) lansează următoarea propunere partidelor politice, pentru setarea angajamentului politic responsabil asupra următoarele obiective de interes naţional, în perioada septembrie 2021 – septembrie 2023:
-
Partidele se angajează să susţină un număr de cinci iniţiative legislative formulate şi coordonate de GD2024, în urma dezbaterii publice, în virturea Art.74 din Constituţia României. Este vorba de următoarele proiecte de legi:
-
Contopirea şi modificarea legii partidelor politice (L14/2003) şi a legii finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale (L334/2006) – ne dorim, în mod special, (a) eliminarea condiţiei celor 200 000 de semnături pentru a oferi şi partidelor mai mici accesul real la cursa electorală precum (b) interzicerea oricăror forme de condiţionare financiară asociată campaniilor electoral şi (c) interzicerea televiziunilor de a solicita sume de bani în schimbul timpilor de antenă privilegiaţi, în cadrul emisiunilor dedicate campaniilor elctorale. Considerăm că Democraţia nu trebuie să fie condiţionată de bani, ci întreaga societate civilă, inclusiv Media, trebuie să se abţină de la foloase financiare pe seama alegerilor democratice, dedicate exclusiv cetăţenilor, deci interesului naţional. Avem nevoie de genii politice pe scena politică românească, iar acestea nu pot sluji naţiunea, în ultimii 30 de ani, din cauza acestor condiţionalităţi aberante, inclusiv de ordin financiar, potrivite mai degrabă lumii afacerilor decât unei scene politice de înaltă calitate umană şi profesională.
-
Legea 60/1991 privind organizarea si desfăşurarea adunărilor publice în România. Aici ne dorim eliminarea obligaţiei unei “autorizaţii” de a organiza proteste paşnice în România. Dreptul de a ne exprima liber este deja garantat de Constituţie iar orice piedică de ordin birocratic sau poliţienesc-abuziv nu face decât să scadă încrederea cetăţenilor in Democraţie şi în instituţiile statului. Considerăm că din 1991 şi până astazi a trecut suficient timp, astfel încât această lege să fie îmbunătăţită, sau chiar abrogată!
-
Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Aici, avem nevoie de setarea unor amendamente, inclusiv de includerea uneo secţiuni de sancţiuni în caz de nerespectare. Foarte mulţi cetăţeni se plâng că au solicitat informaţii de interes public şi nu li s-au dat. O parte din angajaţii statului se comportă mistic în acest sens, tratând informaţiile de interes public ca şi cum ar fi informaţii secrete. Aceste practici duc la daune foarte grave în zona educaţiei publice, în economia statului şi în procesul democratic.
-
Legile de funcţionare a Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP): L321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile, L299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni şi L86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate. Toate aceste legi ni le dorim amendate şi contopite, cu dezbatere publică, astfel încât DRP să devină un adevărat suport pentru nevoile asociaţiilor Diasporei şi un obiect mai puţin politizat de către fiecare partid ajuns la guvernare.
-
Legea protecţiei avertizorilor de integritate şi a martorilor (L682/2002 privind protecţia martorilor) – prin această lege vom încuraja dezvăluiri mult mai ample ale cazurilor de corupţie din sistemul instituţiilor publice din România, fără ca martorii sau avertizorii de integritate să mai sufere ameninţări, abuzuri, presiuni informale din partea celor ţintiţi.
-
-
Partidele parlamentare co-semnatare vor participa, lunar sau trimestrial, la sesiuni de dezbatere publică organizate, coordonate şi moderate de Membri ai GD 2024, pe diverse canale multimedia independente şi pe teme legate exclusiv de proiectele legislative prezentate în Memorandum.
Bologna,
3 iulie 2021
